THE PETER SZARFE$T BLOG

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

October 2, 2019 - Reading time: 4 minutes
A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

Az építőiparban Magyarországon rekord növekedést észleltek a piaci elemzők. Az is megfigyelhető tendencia, hogy az ipari szegmenst alkotó cégek korszerűsítést hajtottak végre a gépeik területén is. Jellemzően lízingcégeket vettek a finanszírozáshoz igénybe.

Ezeket az információkat a Magyar Lízingszövetség honlapján is nyomon lehet követni.

A szövetség arról is beszámol, hogy ebben az évben közel harminc százalékos emelkedés mutatható ki a szektorban a lízingek szempontjából. Ez azt jelenti, hogy napi átlagban akár 2,1 milliárd forintot is kihelyezhetnek a lízingcégek gépek lízingelésének céljára. Az sem utolsó szempont, hogy a jegybank a szektorban lévő vállalkozások részére olyan kedvezményes finanszírozási lehetőségeket nyújt, ami ehhez a kiugró tendenciához nagymértékben hozzájárult.

Az a tendencia is észrevehetővé vált az elmúlt évek során, hogy a vállalkozói szférában egyre természetesebb, hogy a gépek- és eszközök beszerzésének ezt a rugalmas és költséghatékony módját választják. Egyre több kis- és középvállalkozás is megfigyelhető a lízingpiacon. A mikrovállalkozások is fölényben vannak, a teljes kihelyezés tekintetében ugyanis igen magas a lízing részesedés jellemzően.

Ez a tendencia a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programjának köszönhető. Ez a program biztosítja a vállalkozásoknak azt a kiváló lehetőséget, hogy egy hosszú lejárati idő mellett, fix kamatokkal számolt, olcsó forráshoz juthassanak. A program keretében idén már több mint ötezer vállalkozás kapott támogatást.

Az építőipar mellett még a mezőgazdasági és az egyéb termelőipari gépek lízingjének fellendülése figyelhető meg. Az agrárgép-finanszírozás a legkiegyensúlyozottabb területe a lízingpiacnak.

A lízingcégek is virágoznak, hiszen a termelőgépek mellett az autók lízingjének piaca is fellendült. A növekedésben az új autók finanszírozása jelenti a legkiemelkedőbb területet. Természetesen ez nem csupán a cégek vonatkozásában van, hanem legtöbbször magánszemélyek veszik igénybe a lízing konstrukciókat az új autók vételéhez.

A lízingcégeknek jó célcsoportot jelentenek a nagycsaládosok, akik két és félmillió forint támogatást kapnak a hétszemélyes autók vásárlásakor. Ez az új autók piacán is fontos szempontot jelent, hiszen legalább három gyermeket nevelő családok legfeljebb 1 éves és 2000 kilométernél kevesebbett futott személyautók vonatkozásában a vételár felét megtéríti (két és félmillió forint maximum értékig). A becslések szerint a nagycsaládosok 2 százaléka tervezi új autó vásárlását a konstrukció keretein belül. Ez akár tizennyolcezer autó lízingjét is jelentheti.

Emellett számottevő a céges autók és a kishaszonjárművek piaca is. Ezeknél visszafogottabban teljesített a teherautók és a nagyobb haszongépjárművek piaca, ahogy az a honlapon kapott információkban kiderül.

Érdemes a lízingpiac külföldi szegmenseit is tanulmányozni. Amennyiben valaki külföldi oldalakon szeretne a témában érdeklődni, javaslom, hogy a Maschinen Leasing kulcsszóra keressen rá. 

Newest Posts

Mi alapján érdemes robotporszívót választani?

Mi alapján érdemes robotporszívót választani?

September 2, 2020


A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

May 2, 2020


A kannabisz felhasználási területei

A kannabisz felhasználási területei

March 24, 2020


Az igazi esküvők szíve a ceremóniamester

Az igazi esküvők szíve a ceremóniamester

March 20, 2020


Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

November 23, 2019


Photo Gallery

Italy early in the morning
The awakening of the forest
Free like a bird
Cold day in the mountains
Sunny vaccation at the coast
Evening sun over the forest
Nice church in a little town
Golden Gate bridge in San Francisco
Stars everywhere!
Modern energy saving house
Image