THE PETER SZARFE$T BLOG

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

October 2, 2019 - Reading time: 4 minutes
A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

Az építőiparban Magyarországon rekord növekedést észleltek a piaci elemzők. Az is megfigyelhető tendencia, hogy az ipari szegmenst alkotó cégek korszerűsítést hajtottak végre a gépeik területén is. Jellemzően lízingcégeket vettek a finanszírozáshoz igénybe.

Ezeket az információkat a Magyar Lízingszövetség honlapján is nyomon lehet követni.

A szövetség arról is beszámol, hogy ebben az évben közel harminc százalékos emelkedés mutatható ki a szektorban a lízingek szempontjából. Ez azt jelenti, hogy napi átlagban akár 2,1 milliárd forintot is kihelyezhetnek a lízingcégek gépek lízingelésének céljára. Az sem utolsó szempont, hogy a jegybank a szektorban lévő vállalkozások részére olyan kedvezményes finanszírozási lehetőségeket nyújt, ami ehhez a kiugró tendenciához nagymértékben hozzájárult.

Az a tendencia is észrevehetővé vált az elmúlt évek során, hogy a vállalkozói szférában egyre természetesebb, hogy a gépek- és eszközök beszerzésének ezt a rugalmas és költséghatékony módját választják. Egyre több kis- és középvállalkozás is megfigyelhető a lízingpiacon. A mikrovállalkozások is fölényben vannak, a teljes kihelyezés tekintetében ugyanis igen magas a lízing részesedés jellemzően.

Ez a tendencia a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programjának köszönhető. Ez a program biztosítja a vállalkozásoknak azt a kiváló lehetőséget, hogy egy hosszú lejárati idő mellett, fix kamatokkal számolt, olcsó forráshoz juthassanak. A program keretében idén már több mint ötezer vállalkozás kapott támogatást.

Az építőipar mellett még a mezőgazdasági és az egyéb termelőipari gépek lízingjének fellendülése figyelhető meg. Az agrárgép-finanszírozás a legkiegyensúlyozottabb területe a lízingpiacnak.

A lízingcégek is virágoznak, hiszen a termelőgépek mellett az autók lízingjének piaca is fellendült. A növekedésben az új autók finanszírozása jelenti a legkiemelkedőbb területet. Természetesen ez nem csupán a cégek vonatkozásában van, hanem legtöbbször magánszemélyek veszik igénybe a lízing konstrukciókat az új autók vételéhez.

A lízingcégeknek jó célcsoportot jelentenek a nagycsaládosok, akik két és félmillió forint támogatást kapnak a hétszemélyes autók vásárlásakor. Ez az új autók piacán is fontos szempontot jelent, hiszen legalább három gyermeket nevelő családok legfeljebb 1 éves és 2000 kilométernél kevesebbett futott személyautók vonatkozásában a vételár felét megtéríti (két és félmillió forint maximum értékig). A becslések szerint a nagycsaládosok 2 százaléka tervezi új autó vásárlását a konstrukció keretein belül. Ez akár tizennyolcezer autó lízingjét is jelentheti.

Emellett számottevő a céges autók és a kishaszonjárművek piaca is. Ezeknél visszafogottabban teljesített a teherautók és a nagyobb haszongépjárművek piaca, ahogy az a honlapon kapott információkban kiderül.

Érdemes a lízingpiac külföldi szegmenseit is tanulmányozni. Amennyiben valaki külföldi oldalakon szeretne a témában érdeklődni, javaslom, hogy a Maschinen Leasing kulcsszóra keressen rá. 

Newest Posts

Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

November 23, 2019


SEO cégek szerepe a sikerben

SEO cégek szerepe a sikerben

October 21, 2019


Hairdreams álom vagy rémálom?

Hairdreams álom vagy rémálom?

October 4, 2019


Hogyan maradj mentálisan fitt?

Hogyan maradj mentálisan fitt?

October 3, 2019


Freelancerek világa

Freelancerek világa

October 2, 2019


Photo Gallery

Italy early in the morning
The awakening of the forest
Free like a bird
Cold day in the mountains
Sunny vaccation at the coast
Evening sun over the forest
Nice church in a little town
Golden Gate bridge in San Francisco
Stars everywhere!
Modern energy saving house
Image