THE PETER SZARFE$T BLOG

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

Hogyan maradj mentálisan fitt?

October 3, 2019 - Reading time: 4 minutes
Hogyan maradj mentálisan fitt?

Legtöbb ember, legyen az fiatal vagy felnőtt több tudásra és mentálisan jó teljesítményre vágyik. A huszonegyedik században már számtalan lehetőség áll a rendelkezésre, hogy fejlesszük az agyi teljesítményünket. Applikációk, feladatok, szakkörök, játékok és sorolhatnánk még. Az agyat nem csupán tapasztalat alapján, hanem tudományos alapokon is lehet fejleszteni.

Tudósok is kutatják az agyi funkciókat és a benne zajló folyamatokat egész pontosan képesek leírni. A kutatások és az eredményeik igen nagy segítséget nyújtanak ahhoz, hogy valaki pontosan tudja, hogy milyen tevékenység milyen eredményeket okozhat a mentális képességeit tekintve. A kutatások bizonyos tevékenységeket mérnek és nagy számossággal végezték el ahhoz, hogy minél pontosabb hatást tudjanak kimutatni.

Ezek a felmérések tudományosan is alátámasztották, hogy a fizikai aktivitás nagyban erősíti a mentális fejlődést. Az edzések során növekszik az agy oxigén és glükóz ellátottsága és ez pozitív irányba lendítit az energiaszintjét és természetesen javít a hatékonyságon is. Azt is kimutatták, hogy növekedésnek indul az agy bizonyos része alig két hónapos rendszeres oxigén deficitet okozó mozgás következtében. Pont az a része, ami felnőtt korban jellemzően már csökkeni szokott. Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét is az ilyen típusú edzés.

A sporttal kapcsolatban érdekes megfigyelés volt, hogy akik futás közben tanultak idegen nyelveket, sokkal hatékonyabban tudták beépíteni az új szavakat.

Az agyra természetesen az is hatással van, ha valaki új dolgot kezd elsajátítani. Fizikailag képes változni és alkalmazkodni, új kapcsolódásokat létrehozni. Ezért érdemes új hobbiba, vagy tevékenységekbe kezdeni időről-időre. Akik például nyelvet tanulnak, azoknál a tudósok kimutatták, hogy az agy szürkeállománya sűrűsödőtt és a fenálló kapcsolatok erősödtek. Ez a folyamat támogatta az egyéb témákhoz kapcsolódó tanulási képességüket is. Amennyiben az agy nem a régi kapcsolódásokat erősíti meg, hanem új kapcsolódásokra is szert tesz, az az adott személy problémamegoldó képességét is támogatja nagy mértékben.

Az alvás is nagyban támogatja a mentális teljesítmény növelését. Mindenképpen szükséges a megfelelő mennyiségű alvás mindenki számára ahhoz, hogy mentálisan fitt maradjon. Nem mindegy, hogy mennyit és milyen ciklusokban tudunk aludni. Érdemes figyelembe venni az alvás REM fázisát is. Este kerülni a kék fényt, hogy az agy át tudjon állni esti üzemmódra. Reggel pedig a test kortizol löketet ad az agynak az induláshoz, vagyis ébredés után fél órával az agy a maximum működésén tud működni. Érdemes ezt is figyelembe venni bizonyos feladatok elvégzéséhez.

Az agynak az is nagyon fontos, hogy odafigyelj, hogy mit eszel. Hiszen a magas antioxidáns tartalmú ételek segítik megakadályozni az agysejtek károsodását. A flavnoidok a memóriát tartják karban, a telítetlen zsírsavak pedig a mentális üzemanyagot biztosítják az agynak.

Természetesen a fentiek mellett bizonyos feladatokkal is frissen lehet tartani az agyat. Ehhez egy nagyon jó külföldi oldalt szeretnék itt ajánlani a Denksportaufgaben kulcsszó alatt.

Newest Posts

Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

Bepillantás a férfi télikabát divatba - mit preferálnak a férfiak?

November 23, 2019


SEO cégek szerepe a sikerben

SEO cégek szerepe a sikerben

October 21, 2019


Hairdreams álom vagy rémálom?

Hairdreams álom vagy rémálom?

October 4, 2019


Hogyan maradj mentálisan fitt?

Hogyan maradj mentálisan fitt?

October 3, 2019


Freelancerek világa

Freelancerek világa

October 2, 2019


Photo Gallery

Italy early in the morning
The awakening of the forest
Free like a bird
Cold day in the mountains
Sunny vaccation at the coast
Evening sun over the forest
Nice church in a little town
Golden Gate bridge in San Francisco
Stars everywhere!
Modern energy saving house
Image