THE PETER SZARFE$T BLOG

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

Németországi munkák

October 1, 2019 - Reading time: 4 minutes
Németországi munkák

A legtöbb magyar az életszínvonallal és a munkahelyi körülményekkel küzd leginkább. Hiába a jó munkaerő és hiába mondják azt, hogy a magyar józan paraszti gondolkodás nagyon sokat ér akár a tudományok területén is, ha azt a tudást és észt nem fizetik meg.

Nagyon sok középvezető választotta és választja azt Magyarországon, hogy külföldön próbál szerencsét. De melyik országba érdemes menni? Mit kell megnézni ehhez?

Talán legtöbben Ausztriát és Németországot választják, hiszen nincs annyira messze a hazától. Még a bizonyítványainkat és a papírjainkat is jobban elfogadják, mint távolabb. Természetesen szükséges jó nyelvtudás ahhoz, hogy el tudjunk külföldön jó állásban, lehetőség szerint a szakmánkban helyezkedni. A nyelvtudást követően érdemes tájékozódni arról, hogy milyen fejvadász cégek vannak Németországban és felkeresni őket, hogy milyen feltételekkel kínálnak munkát. Várhatóan le kell majd hitelesített forában fordítani a bizonyítványainkat és egy nemzetközi szinten is elfogadott (általában europass) önéletrajzot készíteni az adott nyelven. Motivációs levél megírására is számolni kell. Ezekre jó tanácsokat lehet taláni az interneten.

Amikor egy konkrét állásra jelentkezünk, akkor vagy online, vagy személyes interjúra szükséges mennünk. Ezekre az interjúkra is jó, ha felkészülünk. Nem elég a megfelelő megjelenés, a cégről és a pozícióról is érdemes többet megtudni. A cégről gyakran a cég weboldalán tudunk legjobban tájékozódni. Érdemes megkeresni a szabályzati működésüket. A cég rövidebb- és középtávú stratégiáját, milyen irányba és pályán szándékoznak növekedni. Jó esetben ezek az alapdokumentumok minden cég oldalán fent vannak. A meghirdetett pozícióval kapcsolatban pedig érdemes végiggondolni, hogy az eddigi karrierünk alapján milyen készségekre tettünk szert, ami a pozíció betöltésére minket tesz alkalmassá.

Az interjúhoz még egy igen égető tételt érdemes tisztázni magunkban, mégpedig azt, hogy mennyi az a fizetés, amit kapni szeretnénk a munkánkért. Természetesen ezzel magyarként nem nagyon vagyunk tisztában. Érdemes a Google-ban rákeresni, már nagyon jó statisztikák elérhetőek ezzel kapcsolatban. Legjobban a német oldalakon érdemes keresni, hiszen azok az oldalak talán hitelesebb források, mint egy átlagos magyar oldal.

Hogyan kereshetünk erre? a Gehälter Deutschland keresőszóra érdemes rákeresni és ott össze lehet hasonlítani a német fizetéseket.

Legyen itt a cikk végén egy irányt mutató statisztika: a legfrissebb adatok szerint a német fizetések bruttó 2,5 ezer és 5,4 ezer euro között mozognak heti 35-40 órás munkaidőkeretet figyelembe véve. Gazdasági szektorok alapján a vendéglátásban dolgozók viszik haza a legkisebb fizetéseket. A transport és raktározási területhez tartozó szakemberek követik őket a sorban. Az oktatás területén dolgozók várhatóan a középmezőnyben lesznek. Az IT és technikai szolgáltató freelancerek már a felsőbb kategóriás fizetésre számíthatnak és a legtöbbre a pénzügyi szektorban dolgozó szakemberek számíthatnak.

Newest Posts

Hairdreams álom vagy rémálom?

Hairdreams álom vagy rémálom?

October 4, 2019


Hogyan maradj mentálisan fitt?

Hogyan maradj mentálisan fitt?

October 3, 2019


Freelancerek világa

Freelancerek világa

October 2, 2019


Online marketing - SEO optimalizálás

Online marketing - SEO optimalizálás

October 2, 2019


A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

A gépek lízingjének robbanásszerű terjedése a KKV szektorban

October 2, 2019


Photo Gallery

Italy early in the morning
The awakening of the forest
Free like a bird
Cold day in the mountains
Sunny vaccation at the coast
Evening sun over the forest
Nice church in a little town
Golden Gate bridge in San Francisco
Stars everywhere!
Modern energy saving house
Image