THE PETER SZARFE$T BLOG

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

May 2, 2020 - Reading time: 4 minutes
A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

Így a covid-19 idején sok ember keres jó megoldásokat a stresszkezelésre, illetve arra, hogy az immunrendszerét karban tartsa és a lelkét erősítse a karantén alatt felgyülemlő esetleges félelmek, bizonytalanságok, rossz érzések kizárása, feldolgozása érdekében.

A zenének már évszázadok óta bizonyítottan pozitív hatása van az emberi szervezetre. A zenét tudatosan „használva” az elme folyamatait és akár napról-napra az egész életet át lehet formálni.

A zene tanulásakor fejlődik az agy jobb és bal féltekéje, az IQ. De az agyi folyamatok mellett lelki folyamatok is bekapcsolnak, hiszen az öröm érzése is bekapcsol. Ez az érzés még a zene hallgatása előtt elönti az emberi szervezetet, amikor kikeressük a kedvenc zenénket. Ezt követően a zene hallgatásának is pozitív hatása van. A dopamin nevű hormon mindkét esetben termelődni kezd. Már akkor is, ha csupán a zenére gondolunk. Amikor a szívünknek kedves, romantikus zenét hallgatunk, akkor az agyunk endorfint termel, ami a boldogság érzetért felelős hormon. Amikor euforikus élményt élünk meg a zene által, akkor opioidok is közreműködnek a szervezetben. Ezeknek a hatása által kimutathatóan enyhíti a fájdalomérzetet a zene a szervezetben. A fájdalomcsillapítás mellett az emberek hangulatát tudatállapotát és képes befolyásolni, ezáltal a motivációs és stresszrendszerre is pozitív hatással lehet. Mindezek következtében pedig az immunrendszert is erősíti. Egy kedves zene lelkierőt és jókedvet nyújt ahhoz, hogy akár aktív feladatokkal is jobban megküzdjünk. Sportolóknál segíthet a felkészülésben, segít a koncentrációban, a motoros képességek csúcsra járatásában, ha szükséges. Koordináltabbak lehetünk egy jó zene által.

Az allegró (gyorsabb ritmusú) zenék jók lehetnek nap kezdéshez, ahhoz, hogy beinduljunk, erőt kapjunk a naphoz. Ha szeretnénk valamilyen aktív tevékenységet végezni, otthon takarítani, edzeni, de vezetés közben is jó lehet annak érdekében, hogy ne álmosodjunk el hosszabb utakon. A ritmusosabb zenék hatására sokszor tapasztaljuk, hogy megemelkedik a pulzusunk, nő a vitalitásunk és energikusnak érezzük magunkat.

Az an dante (lassúbb ritmusú) zenék általában megnyugtatnak, relaxáló hatással rendelkeznek, csökkentik a stresszt. A legzésünk gyakran mélyül és lassul az ilyen zenék hatására. Ezáltal a szívverésünk is lassul, stabilizálódik. A szerelmes dallamok bizonyítottan jobban bekapcsolják az agyunk jobb agyféltekéjét, ami a kreativitásunkat, intuíciónkat, fantáziánkat erősíti. Ezáltal az életben való megküzdési erőforrásainkat is mobilizálja.

A sok jó hatás mellett bizton állíthatjuk, hogy a covid-19 karantén idején is segítheti a problémákkal való egyéni megküzdési stratégiákat. Ráadásul a zenéket ingyenesen is elérhetjük. A zene letöltés ugyanis nagyon sok fórumon ingyenes. Ilyen platform a youtube. A youtube zene letöltés jellemzően youtube mp3 zene letöltés linkeken érhető el.

Newest Posts

A kenyérsütőgép szerepe az egészséges életmód felé vezető úton

A kenyérsütőgép szerepe az egészséges életmód felé vezető úton

February 18, 2022


Részvényekbe történő befektetés 21. századi módon

Részvényekbe történő befektetés 21. századi módon

August 10, 2021


A színezés hasznossága a covid idején

A színezés hasznossága a covid idején

March 31, 2021


Mi alapján érdemes robotporszívót választani?

Mi alapján érdemes robotporszívót választani?

September 2, 2020


A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

A zene jótékony hatásai az emberi szervezetre

May 2, 2020


Photo Gallery

Italy early in the morning
The awakening of the forest
Free like a bird
Cold day in the mountains
Sunny vaccation at the coast
Evening sun over the forest
Nice church in a little town
Golden Gate bridge in San Francisco
Stars everywhere!
Modern energy saving house
Image